Direktlänk till inlägg 9 december 2009

you cut me open, and I keep bleeding: Jack the Ripper

Av M. - 9 december 2009 21:59

 

(Ursäkta den hejdlöst smaklösa rubriken, blir lätt så när busschauffören hem lyssnar på Leona Lewis.)


Walter Sickert var inte bara en i sin samtid hyfsat namnkunnig målare, han var även seriemördare.

I alla fall om man får tro Patricia Cornwell i Portrait of a Killer. Cornwall berättar själv att hon blev avrådd att skriva boken, att hennes karriär skulle kunna för alltid ta slut (ehm, har hon gett ut några böcker på senaste år, förresten...?), men trots dessa dystra profetior och att hon, enligt egen utsago, inte ens höll teorin för trolig, tyckte hon det var en bra idé att överge sin lyxlägenhet i New York för arkiv i Storbritannien.

Väl där började hon inte bara hålla det för troligt utan även säkert att Sickert var den ökände rippern. Som så ofta när man ivrigt vill förfäkta en idé tenderar det att bli både tendensiöst, skruvat och med konstiga associationsbanor.

Pärlhalsband på Sickerst målningar var inte halsband utan avsågade halsar.

Sovande kvinnor var inte sovande utan döda, mördade.

Att Sickerst handstil inte överenstämde med det enda brev som uppskäraren tros ha skrivit, är i själva verket ett bevis för Sickerts skuld, eftersom Sickert vad en mästare på att ändra handstilar.

Vad skulle vara målarens motiv? En missbildning på penis som lett till ett haltande sexliv (även om detta i viss mån motsägs av att han sägs ha varit en kvinnokarl som inte stannade vid kurtiserande) medförde en outsäglig ilska mot kvinnor och deras kön, och vilka passar då bättre att straffa än kvinnor som har riktigt mycket sex? Ja, just det...

Häpnadsväckande, kan man väl sammanfatta Cornwells bok med. Fast visst fanns det en del intressanta omständigheter också runt Sickert, det medger jag.


Undrar om vi i Sverige kan se fram emot Camilla Läckberg ta sig an Catrine da Costa-fallet...?


Jack Uppskäraren, av svenske Glenn Lauritz Andersson, är en desto mer nyanserad bok, andlöst spännande, min bästis och jag tandemläste den på en tågresa ned till Paris i våras.

Som Andersson konstaterar är väl det troligaste att ingen av de kända namn som figurerat är mördaren, utan en anonym man som var ansiktslös redan i sin samtid.

Kommer man någonsin få veta vem Jack Uppskäraren egentligen var? Högst troligen inte.

Kommer litteraturen och spekulationerna fortsätta ett långt tag framöver? Högst troligen ja.

 
 
Pomegranate

Pomegranate

31 december 2009 13:48

Sickert är onekligen en märklig figur. Jag har inte läst Cornwellboken själv, däremot en del mördande kritik av den...Gör hon inte någon slags dna-analys av en a hans målningar också för att bevisa sin tes? Känner att jag måste läsa den här trots allt.

http://pomegranateclub.blogspot.com

 
Ingen bild

M

1 januari 2010 21:56

Hm, jo, det gjorde hon bestämt (läste den förra sommaren, så kommer inte ihåg alla detaljer)! Och en hel del andra ehm, vad ska vi säga, spektakulära?, förbluffande? analyser.
Den är läsvärd, om så bara för att bli förbryllad (alternativt läsa sig engelska ord, vill minnas att det var ord på varje sida som jag verkligen aldrig hade hört eller ens kunde gissa vad de betydde, och jag är ändå bra på engelska.)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av M. - 17 mars 2010 21:31

Är det här  något slags skämt? (Älskar Ulf Starks slutkommentar!) För några år sedan var det vi som förfasade oss/skrattade åt amerikanarna som  krävde att Max skulle ha kläder på sig och inte vara naken/med endast blöja om böckerna skulle ges ...

Av M. - 12 februari 2010 10:20

Förlagsvetenskap i Stockholm tittar tydligen på tre saker när de antar en: kvantitet samt kvalitet på tidigare studier, personligt brev samt arbetslivserfarenhet. Jag har jobbat en dag på bokmässan i Frankfurt. Resten består av extraledare på gymna...

Av M. - 25 januari 2010 22:08


  Hur Bernadotte blev Sveriges kronprins (råkade skriva kornpris två gånger! Kanske skulle passa den nya vad ska vi säga snällare än bonnigt, lantlige, blivande prinsen), detta exemplar väl inte från tryckåret 1853, men åtminstone från en tid då bok...

Av M. - 25 januari 2010 22:02


  Får icke hållas i lånebibliotek och läsciklar, skrev de, men glömde nämna kurssamlingar på Internet. SUCKERS.   Hoppsan! Just när man trodde sig vara en intälektuel jijant så upptäckte man att man tyckte om Nick Carter, som tydligen, att döma ...

Av M. - 2 januari 2010 23:42

Varsel, inköpt för tio spänn på Alfa antikvariat, 80-talslimning med bladen utfallande i takt med snöflingorna på Stockholms gator. Varför har ingen sagt hur bra Stephen King är!? För det är han. Han är ju lysande! En suverän berättare, stilist o...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Stat

stats

stati


Ovido - Quiz & Flashcards